Luna decembrie este deja cunoscută drept „luna cadourilor”, însă despre câte cadouri este vorba? Află cum poți să îi explici celui mic că moșul nu are buget nelimitat.
Maria își face listele de cumpărături pentru luna decembrie, inclusiv lista de cadouri. Vrea să se pregătească din timp, deoarece cu doi copii mici nu are prea mult timp de căutat nici în magazine și nici online.
Maria: De când au apărut copiii parcă că nu mă mai pot opri din cumpărat, tot timpul le iau câte ceva: haine, jucării, cărți, ce au nevoie și multe alte lucruri de care evident nu au nevoie.
Anamaria: Te înțeleg, așa fac părinții, intră într-un magazin să își cumpere ceva și pleacă acasă cu lucruri pentru copil sau copii, după caz. De multe ori nici nu își cumpără lucrul pentru care au mers la magazin, o aprob cu un zâmbet.
Maria: Mă gândesc că exagerez! Uite acum vine luna decembrie, ce să le mai cumpăr când eu în fiecare zi le iau câte ceva? Se mai bucură ei de cadourile mele? Maria stă pe gânduri, eu fac o pauză, nu-i zic nimic încă, o las să își liniștească gândurile.
Dana: Măcar ai tăi sunt mici, zice Dana, prietena ei. Fetele mele nu mai cred în Moși, deja îmi fac listă de cadouri și dacă nu primesc ceva ce e pe listă..... ohooo, e dramă mare. Cum o scoatem la capăt? Mă privește plină de speranță.
Ei bine, acum este momentul să dau o mână de ajutor. Luna cadourilor începe cu Moș Nicolae, apoi în aceeași lună vine și Moș Crăciun, copiii sunt încântați de ideea că vor primi multe-multe cadouri.
Vă propun să abordăm ideea cadourilor în ordinea vârstelor.
Pentru Ana, fetița Mariei, care se apropie de vârsta de 1 an, o jucărie este suficientă, ea se bucură de energia din casă, de surpriza din cizmulițe sau de pachetele de sub pom.
Energia asta îi aduce bucurie până pe la 3-4 ani, așa că pentru cei mici contează cum organizați evenimentele mai mult decât ce primesc. Aveți grijă de programul lor de somn astfel încât momentul cadourilor să fie când ei sunt în plină energie bună, așa se vor bucura de orice cadou, chiar și de o portocală prinsă cu o fundiță.
Pentru Mihai, băiatul Mariei, care are deja peste 5 ani și încă mai crede că vine moșul, contează energia evenimentelor, dar și cadourile. A aflat de la colegii de grădiniță cam ce face moșul, cum vine și când, ce aduce, așa că îl așteaptă cu multe emoții. În funcție de obiceiurile pe care voi le aveți în casă, puteți să îi povestiți din timp faptul că Moș Nicolae aduce fructe, dulciuri și poate o carte, un joc mic sau o jucărie mică, acest moș vine pe un cal și nu are sanie în care să încarce multe jucării. Faptul că el vine și lasă ceva în ghetuțele pregătite cu atenție este un simbol care contează mai mult decât jucăriile pe care le putem găsi și la magazin, nu-i așa? În continuare farmecul poate fi dat nu de suma mare de bani pe care voi o cheltuiți pe cadouri, ci pe magia momentului, pe "pânditul" moșului, pe descoperirea cadourilor și bucuria faptului că "moșul a venit", chiar dacă, la fel ca întotdeauna, a plecat fără să îl vadă cineva.
Copiii vă pot întreba de ce împachetați și voi cadouri. Le puteți explica faptul că este un obicei să ne oferim daruri între noi, așa îi pregătiți și pentru momentul în care vor afla cine este moșul, fără ca spiritul sărbătorilor să își piardă farmecul. Tot această explicație vă va salva când copilul nu va înțelege de ce moșul face diferențe între copii, de ce ei au primit mai multe sau mai puține jucării.
Eu cum fac să nu intru în datorii?
Anamaria: Hai să ne mutăm la copiii mai mari, care au trecut de perioada magică a gândirii. Pentru fetele tale eu îți propun să le muți atenția din luna cadourilor "pentru mine", în luna cadourilor pentru cei dragi. Ele deja știu că noi ne facem cadouri între noi, așa că este un prilej bun să le aduci elemente de educație financiară. Le dai un proiect - lista de cadouri pentru cei dragi.
Dana: Își vor da ochii peste cap, nu vor avea chef să îl facă.
Anamaria: Nici dacă le spui că fără aceast ajutor din partea lor riscați să cumpărați diverse și să nu mai ajungă banii pentru lista lor de dorințe?, plusez eu cu un zâmbet.
Dana: Ei, atunci da. Cred că după ce încep să lucreze la asta, o să le placă. Incerc. Zi-mi ce fac mai departe.
Anamaria: Le lași să facă lista cu persoanele apropiate vouă și cu ce cadouri ar cumpăra. Apoi le rogi să estimeze un preț pentru fiecare cadou. Așa vor căuta prețuri, vor cântări ofertele, se vor gândi și răzgândi, vor înțelege că un cadou aduce bucurie și trebuie să fie bine ales. Când vor stabili și prețurile, te uiți la total și le anunți că bugetul tău este mult mai mic. Le dai o sumă totală în care să se încadreze, cu toate cadourile pentru cei dragi plus cadourile lor. Așa vor învăța că banii sunt limitați, ce este un buget, cum să îl împartă, inclusiv faptul că uneori ne putem împlini dorințele și cu lucruri care sunt utile, frumoase și nu neapărat foarte scumpe. Pentru a-și "salva" cadourile, vor căuta prețuri mai bune și așa vor învăța că același produs poate fi mai scump sau mai ieftin, depinde de unde îl cumperi. Vor fi atente cu banii și cu bugetul, pentru că le afectează în mod direct lista lor de dorințe. Pentru că este și un moment al bucuriei, vei dori să le faci și câte un cadou surpriză, așa că faci echipă cu fetița unu pentru a-i cumpăra un cadou celeilalte și invers. Le vei ajuta să se gândească mai mult la cadourile pentru cei dragi și să ia focusul de pe cadourile lor.
Când fiecare își va deschide cadoul, vor fi foarte atente, doar ele au plănuit totul și bucuria fiecărui cadou deschis va fi o "plată" și o bună lecție pentru ele, vor învăța că fericirea nu se obține printr-o listă lungă de cadouri pentru a avea ce toți copiii au, ci și prin a face lucruri minunate pentru cei din jur, în timp ce ne administrăm corect banii.
Bucuria din ochii lor mi-a dat de înțeles că discuția și-a atins scopul, Maria și Dana sunt gata să își facă planurile pentru luna Decembrie. Voi sunteți?
Ce lucruri practice puteți face acasă în luna decembrie împreună cu copiii?
- Povestiți despre Moș Nicolae și despre Moș Crăciun. Spuneți-le legendele legate de ei, creați așteptare și mister.
- Discutați despre obiceiurile pe care le aveți în familie de sărbători, iar pentru copiii mai mari menționați că alte persoane au alte obiceiuri.
- Faceți împreună lista de cadouri pentru cei dragi și bugetul necesar, apoi găsiți modalități de a vă încadra într-un buget propus inițial. Cu copiii care deja sunt adolescenți puteți gândi împreună și bugetul de cumpărături, meniul, sau cheltuielile necesare vacanței dacă plecați de acasă.
- Gândiți cu copiii, pe echipe, potențiale cadouri pentru ceilalți membri ai familiei. Așa le veți muta atenția la a da cadouri și a face bucurii, mai degrabă decât să își facă ei o listă foarte lungă de cadouri pentru care bucuria va fi de moment.
- Țin să vă amintesc că timpul pe care îl veți petrece împreună pentru aceste planuri și pregătiri sunt un cadou pe care copilul și-l va aminti pe viață, mult mai valoros decât orice se poate împacheta în hârtie strălucitoare.
Să aveți parte de planuri reușite și copii fericiți! Pentru a continua educația financiară a celor mici, intră în comunitatea Academia Părinților Aegon, unde postăm constant materiale care să te ajute să crești un copil chibzuit. În plus, am pregătit pentru tine un ghid de educație financiară pentru cei mari și cei mici, care să te ajute să faci primele lecții de educație financiară în familie.