Pușculița este un instrument minunat pentru educație financiară și îi ajută pe copiii mici, dar și pe cei mari, să învețe să nu cheltuie toți banii pe care îi au la îndemână, ci să îi pună deoparte pentru lucurile pe care și le doresc cu adevărat.
Mai mult, copiii care învață să economisească se vor bucura de succes, vor rezolva problemele mai ușor și mai ieftin, vor putea cumpăra lucruri la ofertă specială pentru că sunt pregătiți când apare oportunitatea, vor învăța să refuze bucurii mici pentru bucurii mai mari și importante pentru ei, își vor asigura o viață mai lipsită de griji financiare, mai sigură, mai confortabilă, mai plină de satisfacții.
Ce îl învață banii din pușculiță pe copil?
- Planificarea este foarte importantă: copilul își va dori multe, dar banii nu ajung pentru toate sau uneori trebuie să aștepte pentru a economisi și apoi va decide ce își cumpără din lista lui de dorințe.
- Răbdarea poate da rezultate mai satisfăcătoare: sunt cunoscute rezultatele testului Marshmallow în care copiii care au dat dovadă de răbdare au avut rezultate mai bune și în viața de adult, iar răbdarea se poate învăța de la vârste mici.
- Faptul că banii sunt o resursă limitată: de cele mai multe ori în viață suntem puși să alegem și, în funcție de alegerile noastre, banii vor fi suficienți sau o veșnică problemă.
- Pușculița îl ajută să își dezvolte capacitățile de analiză și decizie: când banii se adună, tentația este de a-i cheltui imediat, dar copiii vor înțelege rapid că după ce sunt cheltuiți ei dispar și trebuie să o ia de la capăt cu economisirea pentru a-și cumpăra și următorul lucru din lista de dorințe. În acest sens, după primele cumpărături impulsive, copilul va fi mai atent la alegerile pe care le face, se va gândi și la ce renunță atunci când își cumpără ceva.
- Că economiile sunt o plasă de siguranță pentru evenimente neașteptate: poate se sparge un cauciuc la bicicletă și trebuie înlocuit sau poate este ziua unui prieten și părinții nu au bani de cadou - sunt cazuri în care banii din pușculiță salvează situația.
- Bucuria este mai mare când aștepți: studiile arată că atunci când îți dorești ceva și aștepți, în minte îți faci tot felul de scenarii și în momentul în care obții acel lucru sau acea experiență, bucuria este mult mai mare și de mai lungă durată.
Copiii mici își doresc să aibă pușculița la îndemână, să sorteze banii pe mărimi și pe culori, în timp ce copiii mai mari doresc să își numere banii, să își facă planuri și să calculeze în cât timp vor putea să își cumpere ceva ce își doresc.
Pentru cei mici fiți disponibili la astfel de activități, dezinfectați banii care ajung în pușculiță și stați cu ei în timp ce își numără banii. Pentru copiii mai mari, lăsați pușculița la îndemâna lor ca să poată avea acces la ea și, în funcție de cum vedeți că păstrează banii sau îi cheltuie rapid, adaptați explicațiile și exemplele pe care voi le oferiți.
Explicați copiilor modul în care faceți voi economii și subliniați rolul acestora atunci când folosiți banii prin exemple ușor de înțeles: când ceva din casă se strică și trebuie înlocuit, când apare o cheltuială neașteptată – o excursie, o aniversare, o problemă de sănătate și așa mai departe, când sărbătoriți ceva sau mergeți în vacanță, când doriți să faceți cuiva o bucurie. Discutați și scenariul în care nu ați fi avut bani economisiți și consecințele acestui fapt.