Banii de pe card sunt limitați. Explicații pentru copii

Cum să le explicăm copiilor ce este un card, cum îl folosim și, mai ales, faptul că banii de pe card se pot termina? Vedeți mai departe în articol.

Părinții îmi spun des: ”Când îi spun copilului că nu am bani pentru ceva ce își dorește, îmi spune să plătesc cu cardul sau să iau bani de la ATM. ” Vi se pare cunoscut? Ei bine, da, copiii cred că banii de pe card sunt nelimitați. În următoarele minute vei afla:

 • Cum să îi explici copilului ce este cardul și cum se folosește.
 • De la ce vârstă înțelege copilul funcționalitatea unui card bancar.
 • Cum să te joci cu copilul astfel încât să înțeleagă că banii de pe card se pot termina.
 • Cum poți intoduce elemente legate de risc și siguranță în discuțiile cu copiii mai mari.

 

De la ce vârstă poate copilul înțelege conceptul din spatele unui card bancar

Copiii ne văd că folosim cardul bancar la cumpărături de când sunt foarte mici și stau în coșul de cumpărături. Înțeleg astfel că acea mică bucată de plastic face minuni, ne ajută să avem tot ce vrem, nu-i așa? Copiii văd că de câte ori ne dorim ceva cardul este cel care face ca lucrurile să devină ale noastre și să le putem lua acasă, fie că este vorba despre mâncare, haine și chiar jucării. Cum funcționează, faptul că el are o bandă magnetică cu informații și că prin acel mic aparat negru numit POS poate comunica cu contul nostru din bancă, sunt elemente pe care le poate înțelege doar după vârsta de 8 ani, până atunci creierul percepe doar lucrurile concrete, nu și pe cele abstracte. Și totuși, putem inventa un joc prin care să vedem că banii se pot termina.

Jocul cu copii, pentru a înțelege cum funcționează un card

Copiii mici țin banii la pușculiță, oamenii mari țin banii în cont la bancă. Aceste explicații funcționează pentru copiii de vârstă școlară, însă nu are niciun sens pentru cei mici.  

Așadar, putem folosi un borcan pe post de ”cont la bancă” și ne jucăm de-a magazinul.

 • Copilul este vânzătorul.
 • Un membru de familie, să zicem tata, este cumpărătorul care va folosi cardul la cumpărături.
 • Un alt membru de familie, să zicem mama, este bancherul, care va avea grijă de bani.
 • Tata ia 50 de lei și spune ”am primit salariul, duc banii la bancă pentru ca să fie în siguranță”.
 • La bancă, mama spune: ”banii dumneavoastră sunt în siguranță și pune banii în borcan, ca să se vadă. Pentru ca să puteți face cumpărături vă dăm un card bancar. Câți bani ați adus? Ia să vedem... 50 de lei, atâția bani aveți și pe card.”
 • Apoi tata zice: am bani, mă duc la cumpărături. Merge la copil și face cumpărături, iar la final plătește cu cardul primit de la bancă.
 • Când tata simulează plata, face un sunet ”ding-ding” și mama spune: clientul tata vrea să facă cumpărături, să vedem are bani? Da. Cumpără mâncare de 30 de lei” și scoate banii din borcan.
 • ”Domnule client tata, ați rămas pe card cu mai puțini bani, cu 20 de lei”.
 • Tata spune: ”mai cumpăr ceva” ding-ding, și cei 20 de lei s-au cheltuit.
 • Mama spune: ”domnule client tata, cardul dumneavoastră nu mai are bani, multumim” și golește borcanul.
 • Tata trage concluzia: chiar dacă mai am cardul, se pare că nu mai pot cumpăra nimic, contul meu (și arată borcanul) este gol. Trebuie să câștig iar bani, să îi pun la pușculița mea, adică la contul din bancă și iar pot face cumpărături.

Acest joc se poate repeta, și copilul să fie banca, să scoată bani (fără să îi numere evident). Și la ultima cumpărătură când copilul scoate toți banii, tata va face mutre dramatice cu strâmbături care să distreze copilul. Astfel, când o să fiți la cumpărături și copilul dorește ceva, când îi spuneți că nu mai sunt bani pe card va înțelege și mai mult, puteți să vă strâmbați, copilul va râde amintindu-și jocul vostru și așa trece și de frustrarea sau posibila supărare că nu primește jucăria dorită.

Jocul se poate juca și în doi, doar părintele și copilul, dar în trei va fi mai distractiv. Schimbați rolurile între voi după cum dorește copilul. Jocurile de rol ajută copilul să înțeleagă lumea din jur și să facă față emoțiilor atunci când se va întâlni cu situația în lumea reală.

 

Ce este și cum funcționează cardul, explicații pentru copii de la 8 ani în sus

Puteți simula jocul cu borcanul atunci când dați copilului explicațiile legate de card.  Arătați sigla cardului, explicați că sunt carduri emise de câteva companii, că pe fiecare card este numele deținătorului și că acea bandă magnetică (sau cip la unele carduri) are informații specifice. Cardul se eliberează de către banca la care oamenii mari își țin pușculița, adică contul lor. Prin intermediul ATM-ului (Automatic Teller Machine) se pot scoate bani numerar, ATM-ul este ca un casier de bancă, prin intermediul benzii magnetice/cipului și a codului PIN secret știe cu ajutorul programului informatic programat să verifice banii din cont și dacă ai bani îi poți retrage.

Prin intermediul POS-urilor de la vânzători, tot prin intermediul datelor de pe banda magnetică sau din cip, comunică cu banca și oprește banii pe care îi transferă ulterior vânzătorului. Când ajungeți la un ATM să ridicați bani sau la un POS ca să faceți o plată, repetați explicațiile. La următoarea vizită întrebați copilul ce se întâmplă și așa vă asigurați că a înțeles cum funcționează. Acum va înțelege și când îi spuneți că nu mai sunt bani pe card.

 

Discuții suplimentare despre plăți, risc și siguranță

Pentru copiii mai mari, duceți discuția și mai departe. Explicați faptul că tranzacțiile bancare cu ajutorul cardului sunt mult mai ușor de făcut, sunt rapide și sigure, însă cei care dețin un card trebuie să fie atenți să țină secrete PIN-ul cardului și să nu lase cardul la îndemâna altor persoane care pot copia datele de pe card. În plus niciodată nu comunicăm datele de pe card nimănui (numărul cardului, data de expirare și codul de trei cifre de pe spatele cardului). Pentru plățile de pe internet putem folosi cardul, dar nu salvăm datele cardului în calculator și nici nu facem plăți dacă nu suntem pe calculatorul sau telefonul nostru, conectați la o rețea de încredere.

În loc să purtăm la noi banii numerar, este mai sigur și mai comod să avem un card. Și totuși, de ce este mai sigur să avem banii pe card și nu în formă fizică? Banii numerar dacă se pierd cu greu pot fi recuperați, însă un card poate fi înlocuit fără pierderea banilor, dacă respectăm instrucțiunile date de bancă.

Acum este momentul să stârniți interesul copilului și să duceți discuția mai departe în zona de risc și siguranță. Întrebați, ascultați și veniți cu completări pornind de la răspunsul copilului sau al copiilor. Atenție: unele răspunsuri pot fi foarte distractive, nu râdeți de copii, nu îi criticați, luați în serios răspunsurile lor și astfel vor fi tot mai deschiși să vă spună ce cred, ce au înțeles și astfel puteți să corectați prin exemple și explicații informațiile care au ajuns la ei deformate.

Întrebări de dezbătut cu copiii

1. Ce crezi că se întâmplă dacă merg cu acest card în vacanță în Grecia unde totul se plătește în Euro, îl pot folosi sau nu?
Lăsați copilul să răspundă (da, nu, nu știu, doar dacă pui euro pe card etc). Explicați copilului că banca se ocupă să facă schimbul valutar și de pe card se retrag atâția lei cât este contravaloarea produsului cumpărat cu cardul în Grecia. De exemplu, dacă iau o înghețată și costă 2 euro, dacă un euro este să zicem 5 lei, din contul din bancă mi se retrag când cumpăr înghețata .... cât? 10 lei, corect!

2. Ce crezi că se întâmplă dacă îmi pierd cardul?  Ce trebuie să fac mai departe?
Lăsați copilul să răspundă (anunți poliția, anunți banca, te duci să cumperi alt card etc). Trebuie să anunț imediat banca pentru a bloca contul și funcționalitatea cardului astfel încât să nu mai poată fi folosit de nimeni, apoi cer să îmi elibereze un card nou și cel vechi este anulat, așa banii mei sunt în siguranță, doar că rămân câteva zile fără card și trebuie să fac plăți cu bani numerar sau cu alt card.

3. Ce crezi că se întâmplă dacă uit să iau cardul de la ATM când mă duc să scot numerar?
Las copilul să răspundă (vine altcineva și îl ia, se pierde, etc). Cardul este retras in ATM și trebuie să iau legătura cu banca de care aparține ATM-ul. Angajații băncii mă vor identifica să vadă că e cardul meu, că e același nume scris pe card ca și pe datele mele de identificare (arătați copilului cardul și actul de identitate), apoi pe baza unei cereri și a unui proces verbal de predare-primire o să îmi dea cardul înapoi.

Genul acesta de întrebări vor veni automat când sunteți în afara casei și folosiți cardul. Stimulați copilul cu astfel de întrebări și cu situații de genul ... ”ce ar fi dacă...”. Așa copilul va fi mult mai atent la ce faceți și uneori va pune întrebări ca să înțeleagă ce se poate întâmpla în diferite situații. Pe lângă o linie de comunicare mult mai bine dezvoltată, veți avea șansa de a înțelege cum percepe copilul situațiile la care asistă și să aduceți completări acolo unde situația a fost percepută parțial sau chiar să corectați informații preluate eronat.

Spor la joacă și la educație financiară!

Anamaria Ciuhuță

Despre Anamaria Ciuhuță

„Sunt mamă, îmi pasă de viitorul copilului meu și al copiilor voștri. Sunt plină de energie pozitivă, îmi place să predau educație financiară pentru cei care vor să aibă o viață în abundență. Financial education is one of the keys of a door to success."