Cum poţi lua decizii importante acum pentru viitorul copilului tău

Indiferent dacă trebuie să fii mereu atent la cheltuieli sau dacă ai o viață confortabilă, atunci când eşti părinte ştii că trebuie să fii pregătit pentru un impact serios asupra bugetului și, cu cât cel mic crește, cu atât nevoile lui vor fi mai mari.

Vei trece, în timp, de la etapa de bebeluș în care cumperi foarte multe lucruri pentru îngrijirea lui, pentru amenajarea camerei etc., la etapa în care începi să te preocupi de educația lui, să alegi cea mai bună grădiniță, apoi școală, apoi facultate. Pe parcursul tuturor acestor etape, va trebui să poți să îl susții inclusiv financiar.

Tocmai de aceea, deși nu este tot timpul ușor, poți să începi acum să pui bani deoparte pentru acele momente în care nevoile lui vor fi mari, pentru atunci când sumele de care va avea nevoie vor fi dificil de obținut rapid. Dacă începi din timp, cu o sumă lunară mai mică, vei reuși să acumulezi, pe parcurs, dacă dai dovadă de disciplină financiară, mai mulți bani, astfel încât a merge la o facultate într-un alt oraș sau poate chiar într-o altă țară să fie posibil. Află experiența unei studente din România aflată în Marea Britanie și care sunt costurile. 

Poți începe prin a-ți analiza bugetul lunar, veniturile și cheltuielile, și poate vei constata că anumiți bani sunt folosiți pe lucruri care nu îți aduc ție sau copilului tău beneficii pe termen lung. După ce vei știi suma pe care o poți pune deoparte pentru viitorul copilului tău, va trebui să decizi cum vei face acest lucru, ce instrument financiar este mai potrivit.

Cum te poate ajuta o asigurare de viață să economisești

Spre deosebire de alte modalități de a economisi pe termen lung cum ar fi deschiderea unui cont de economisire sau a unui depozit la termen, asigurarea de viață îți oferă și protecție. Mai exact, dacă, în perioada în care pui bani deoparte pentru viitorul copilului apare o situație neprevăzută, cum a fi un accident, primești un sprijin financiar care te va ajuta să acoperi o parte din cheltuieli, astfel încât familia ta să treacă mai ușor peste situația respectivă.

Fiind un instrument de economisire pe termen lung, asigurarea de viață te ajută să reușești să aduni suma pe care ți-ai propus-o în timp, punând deoparte lunar sume mici, mai ușor de acoperit. Poți încerca, de exemplu, să economisești chiar alocația copilului tău sau echivalentul ei pe tot parcursul anilor în care beneficiază de ea. În plus, dobânda pe care o primești pentru banii economisiți este garantată.

Perioada în care ai asigurare de viață o poți vedea ca pe un exercițiu de disciplină financiară, în care ești mai conștient de cât și pe ce cheltuiești. În plus, economisind cu ajutorul unei asigurări de viață, nu plătești impozit nici pe perioada în care pui bani deoparte și nici când vei primi indemnizații de asigurare sau când vei ridica banii economisiți.

De ce consideră părinții utilă o asigurare de viață

55% dintre părinții care au participat la una dintre cercetările recente realizate de Aegon susțin că, în contextul actual, marcat de pandemie, este necesară încheierea unei asigurări de viață. Jumătate dintre părinți cred că studiile copilului, mai ales cele universitare, reprezintă un bun motiv ca să înceapă să economisească. De asemenea, o serie de evenimente din viața copilului îi motivează pe părinți să pună bani deoparte: căsătoria copilului (20%), deschiderea unei afaceri (18%), avans pentru o locuință (7%).

Mara Damian, mamă a doi copii, este unul dintre părinții care au făcut acest pas. Imediat după nașterea celui de-al doilea copil, a decis să încheie o asigurare de viață prin care să economisească alocația celor mici: http://bit.ly/TestimonialMaraDamian.

Mara este doar unul dintre părinții care au luat o astfel de decizie. 1 din 2 clienți Aegon îi desemnează ca beneficiari pe copiii lor. Află mai multe despre motivele pentru care economisesc și calculează câți bani poți pune deoparte printr-o asigurare de viață: https://life.aegon.ro/parinti/