Suntem tentați să cumpărăm distracția și fericirea. Distracția o putem cumpăra, însă fericirea nu e atât de la vedere pe raft la magazinul de fericire. Copiii sunt maeștri în a ne arăta că bucuria se poate obține foarte ușor, gratis.
Câteodată ne străduim să le oferim lucruri scumpe, experiențe deosebite care costă mulți bani, ca mai apoi să aflăm că joaca din parc cu prietenul cel mai bun sau excursia din pădurea de lângă casă sau mersul cu căruța cu cal la țară au fost cele pe care le pune în topul amintirilor frumoase.
Studiile arată că experiențele ne fac mai fericiți, iar când le trăim alături de copiii noștri acestea devin amintiri prețioase, pe viață.
Fie că nu aveți un buget generos, fie că vă doriți să vă îndepliniți diverse obiective cum ar fi să vă schimbați mașina sau casa și aveți nevoie să faceți economii, sau pur și simplu vă doriți să trăiți bucurii fără să cheltuiți bani, mai jos vă prezint câteva idei pe care le puteți implementa ușor în familia voastră. Puteți declara o anumită zi din săptămână sau din weekend ca fiind ziua fără bani și fiecare membru al familiei trebuie să își aducă contribuția cu idei pentru această zi, o să vedeți cât de creativi pot fi copiii. Vă recomand următoarele surse de distacții, și mai departe o să o completați lista cu ideile voastre, în funcție de dorințele familiei:
1. Vizite în locuri noi
Vizitați ceva nou sau ceva ce nu ați vizitat de mult timp cum ar fi: expoziții, galerii de artă, muzee, grădina zoo, grădina botanică, clădiri istorice.
Pregătirea din timp, documentarea, discuțiile legate de programul zilei, despre ce veți face, când și cum, vor face vizita mult mai interesantă și evident, mai așteptată.
2. Evenimente gratuite
Verifică evenimentele gratuite organizate în zilele de weekend sau în zilele libere legale, ori în vacanțele copiilor. Poți găsi spectacole în aer liber cu muzică, cu teatru de păpuși, cu ateliere handmade pentru copii, cu ateliere demonstrative pentru diferite activități extrașcolare, cluburi de jocuri, demonstrații făcute de serviciul de ambulanță, pompieri sau poliție, educație rutieră, ateliere de nutriție și altele.
Înscrie copilul și prezintă-i evenimentul la care va participa, ca să aibă entuziasm și să se implice activ. Cu această ocazie poți descoperi ce înclinații are copilul, sau pe ce opționale ar trebui să dai banii în funcție de interesul copilului.

3. Excursii în natură
Sunteți amatori de plimbări? Investighează care dintre prietenii voștri ar veni cu voi în expediții în natură, în gașcă o să fie mai mare distracția. Faceți cu copiii planuri, desenați hărți, construiți trasee, documentați ce o să vedeți în natură.
Pentru copiii mici poți pregăti liste cu elemente de găsit în natură: o gărgăriță, o albină, un fluture, o floare albastră, o floare albă, o frunză lunguiață, un copac foarte înalt, un mușuroi de furnici și așa mai departe. Ia cu tine lista și carioci de bifat.
Pentru copiii mai mari: fă-i atenți la elemente noi găsite pe traseu, fă poze și acasă căutați denumiri de păsări, plante, flori, copaci.
O idee grozavă ar fi să faceți și un picnic în natură, cu mâncare adusă de acasă. Lasă copiii să participe la pregătirea gustării de la picnic și așa totul va fi mai delicios.
4. Explorează orașul
Dacă nu te încumeți la drumeții lungi în aer liber, alege să vizitezi câte o parte din oraș. Zona de centru vechi, străduțe mai deosebite, zone verzi, parcuri, zone cu case și flori, case memoriale, clădiri istorice sau sediul diferitelor instituții – explică-le copiilor ce se întâmplă în acele clădiri, ce fac oamenii care muncesc acolo și care este rostul muncii lor pentru societate.
Vizitează gara, aeroportul, piața de flori sau orice altă zonă care ar putea fi interesantă pentru copil, cum ar fi o clădire colorată, scări colorate, lac cu gâște și bărci, piețe cu statui sau orice vezi că îi atrage atenția.
Chiar dacă ție ți se par lucruri simple, pentru un copil se pot dovedi fascinante. Am un prieten care timp de un an a mers în fiecare final de săptămână în gară să vadă copilul trenurile, era distracția cea mai râvnită pentru băiețelul lui. O altă prietenă își ducea fetița la biblioteca publică, era bucuria ei cea mai mare când petreceau două ore acolo răsfoind cărți cu poze. Fiecare copil poate avea o astfel de bucurie simplă, obținută fără bani și care îi aduce foarte multă bucurie.
5. Vizitează o rudă
Poate părea plictisitor să vizităm o rudă mai în vârstă. Am avut surpriza ca fetița mea să fie foarte impresionată de aceste vizite. Folosesc șansa ca de fiecare dată când vizităm o rudă să îi vorbesc despre viața mea de pe vremea când eram copil, despre părinții mei, despre bunici, despre ruda vizitată și cum era viața pe vremuri. Acestea sunt printre cele mai fascinante povești pentru ea, pe care le cere iar și iar.
6. Distracție la îndemână
De multe ori lucrurile care ne sunt la îndemână par fără farmec pentru noi, dar o să vedeți cât de multă bucurie le pot aduce copiilor. Folosiți orice distracție la îndemână în funcție de locul în care trăiți: un picnic lângă apă chiar și în extrasezon dacă stați aproape de plajă sau de un lac, să faceți un foc de tabără dacă mergeți la țară sau stați la curte, o expediție în pădure dacă stați aproape de pădure, construiți o miniseră pe balcon etc.
Veniți cu propunerea unei idei și lăsați copiii să își exprime dorința legată de distracția pe care și-o doresc.
7. Voluntariat
Cu copiii mai mari puteți să faceți diverse acțiuni de voluntariat, asta aduce multă încredere pentru copil, sens și construiește valori. Vorbiți cu ei despre importanța acțiunilor lor și binele pe care efortul depus îl aduce în viețile celorlalți sau pentru salvarea planetei.
Găsiți echipe de vountari din zonele voastre și alegeți acele activități care vi se par potrivite pentru vârsta și personalitatea lor, de exemplu, puteți să mergeți la o acțiune de plantat copaci. Discutați apoi de ce faceți asta, care va fi rezultatul efortului depus acum. Ajutați-i să se împrietenească cu alți copii de vârsta lor sau chemați și alți prieteni alături de voi. Va fi o experiență frumoasă, de neuitat.
8. Board games, jocuri în familie
Jocurile în familie „bat” orice joc pe calculator sau film la televizor. Prin joc învățați copiii cum să fie fair-play, cum să facă strategii, cum să câștige, dar și cum să piardă, cum să se bucure de joc și nu doar de rezultat. Lăsați copilul să aleagă jocul serii, iar dacă aveți mai mulți copii, fiecare poate alege un joc și stabiliți de la început regulile și câte ture veți juca. Timpul petrecut împreună va fi extrem de prețios. Învățați copiii cum să își gestioneze emoțiile în timpul jocului și mai ales supărarea dacă au pierdut.
9. Proiecte simple
Puteți dedica o oră unor proiecte simple, fascinante pentru copii. Căutați pe internet idei de experimente simple și faceți-le acasă. Combinați culori, faceți origami, gătiți rețete simple, învățați să tricotați sau să croșetați, chiar și să coaseți un nasture sau să croiți și să faceți o haină pentru păpușă, să învățați un dans de pe internet sau un cântec sau puteți organiza o mică piesă de teatru.
Încurajați copiii să încerce iar și iar, să aibă răbdare, să aștepte rezultatul și să se bucure de el. Cultivarea răbdării prin aceste experimente o să îi ajute pe copii mai târziu la școală să învețe și să fie concentrați pe un subiect atunci când este nevoie.
10. Seara specială
Chiar dacă oricum vă uitați la televizor împreună, puteți face o seară de film și o anunțați încă de dimineață ca pe un super eveniment. Lăsați copilul să aleagă filmul dintr-o listă dată de voi și anunțați de câteva ori faptul că „seara asta e seara de film în familie”.
Faceți popcorn și ceai, suc, cacao, smoothie sau ce mai bea copilul. Comportați-vă de parcă ați fi la premiera anului, o să fie un eveniment simplu transformat într-un eveniment wow la care participă toată familia și încântarea copilului va fi pe măsură.

Sfat:
Vă recomand ca în unele din aceste zile să păstrați și un timp liber în care fiecare face ce îi place: poate tata meșterește la un motor, mama face ordine în dulap sau aranjează cărțile în bibliotecă, copilul poate desena sau să facă un puzzle. Așa învățăm copilul că ne respectăm unii pe alții, și facem un obicei din a avea momente de liniște și lucru individual la proiectele care ne plac doar nouă și este bine să fie așa.
Organizează distracția cu copiii
Pentru copii, distracția nu se măsoară în bani, în prețul de intrare sau în nota de plată de la final. Un sandviș mâncat pe o buturugă în pădure după o excursie sau o mâncare gătită împreună cu mama sau tata vor fi pentru copil la fel de delicioase ca o cină la un restaurant de cinci stele.
Tratați orice activitate ca pe un eveniment important, pregătit special pentru copil. Anunțați din timp ce veți face, planificați, căutați informații suplimentare, lăsați copilul să își imagineze, să vină cu întrebări și apoi bucurați-vă de moment. La cină discutați despre lucrurile care i-au plăcut, care i-au adus bucurie în suflet și de ce. O să fiți uimiți de modul în care copiii văd lumea și modul în care fără bani puteți obține atât de multă bucurie. Secretul stă în timpul și atenția pe care noi părinții le-o acordăm și nu în banii cu care încercăm să cumpărăm bucuria lor.
Uneori copiii vin să ne spună în ce vacanțe au fost colegii lor, ce jucării au primit, unde au fost și cum s-au distrat. Atunci veți apela la amintirile pe care voi le construiți fără bani și le veți explica că sunteți atenți la bani pentru ceva ce vă doriți, motiv pentru care alegeți distracție în familie fără a cheltui mulți bani. Pentru copiii mai mari: comparați cât costă o ieșire la restaurant, de exemplu, cu costul mâncării făcute acasă, cât costă o vacanță într-un loc față de alt loc și așa mai departe, apoi trageți concluzii împreună.
Iar voi, părinții, nu uitați: fiecare ban economisit acum, dacă este pus deoparte folosind un instrument de economisire precum o asigurare de viață cu acumulare, te va ajuta să îi construiești copilului un viitor financiar mai sigur, te va ajuta să îl poți susține.
Spor la distracție și la educație financiară cu inspirație!