Path:

Cum să câștig bani- Standul cu limonadă -

august 8, 2019

Continuăm campania "Educaţie financiară prin joc pentru un viitor sigur" cu un articol menit să ajute părinţii să le explice copiilor valoarea banilor şi să îi determine să îi obţină în urma unei activităţi: vânzarea de limonadă.

- Mami, mami, îmi doresc atât de mult o trotinetă.

- Ce idee bună! O să avem cu ce ne distra în parc.

- Dar cât costă o trotinetă?
- 100 de lei?!?! Ai tu atâția bani în pușculiță?
- Ce de bani! Nu cred ca am atât de mulți.
- Da, și noi nu avem bani planificați pentru această cheltuială, însă am o idee. Ce părere ai dacă găsim o soluție să câștigăm acești bani împreună destul de repede?
- Cum?
- Uite așa! Ne gandim ce să facem de vânzare ca să ne facem banii necesari pentru a o cumpăra!
- Păi putem să facem...hmm, nu știu...
- Aaaa, putem să facem limonadă și să vindem limonadă. E cald tare zilele acestea, iar limonada este răcoritoare. Sunt sigură că vom găsi cumpărători.
- Ce bună idee ai, mami. Hai să ne apucăm de treabă!

Câți copii nu au fel și fel de dorințe și de obiecte pe care și le doresc? Câți dintre ei primesc banii fără efort și apreciază prea puțin lucrurile pe care le cumpără cu banii obținuți ușor. O bună idee de a-i responsabiliza pe cei mici este aceea de a-i invăța cum să își câștige banii necesari pentru ceea ce iși doresc.

Jocul nostru - Standul cu limonadă - este unul foarte real, putem spune că este un joc de rol, însă trecînd prin pașii săi esențiali vom realiza că devine un veritabil joc de educație financiară. Îl putem juca acasă, în familie, implicându-ne alături de copilul nostru în realizarea integrală a conceptului și a mecanismului vânzării sau putem să îl jucăm cu grupuri de copii, la grădiniță ori la școală, împărțind copii în echipe și propunându-le obiective.

Standul de limonadă este una dintre cele mai simple "afaceri" pe care le-o putem explica copiilor, implicându-i și arătându-le cum din puțin poți face mult atunci când te organizezi și experimentezi jocul real cu multă implicare.

Un joc destinat copiilor cu vârsta de peste 5 ani.Produsul

Necesar pentru limonadă:
1. 3 kg de lămâi
2. 100 de grame de miere
3. 5 litri de apă
4. Pahare de hârtie (set de 100 de pahare)
- mergem împreună cu copilul la magazin/aprozar pentru a cumpăra lămâile
- analizăm împreună prețul lămâilor și calculăm tot împreună cu copilul costurile
- notăm într-un carnețel prețul
- căutam acasă/la magazin mierea și îi explicam copilului și costul acesteia
- apa (dacă este de la robinet sau fântănă/izvor) este gratuită, însă dacă cumpărăm apa plata de la magazine, aceasta are și ea un preț, notăm în carnețel fiecare preț
- adăugăm prețul celor 100 de pahare
- facem totalul (împreună) sau separat și îi arătăm copilului care au fost costurile pentru realizarea a 5 l de limonadă
- Total: 25 de lei

Pentru a fi atractiv și apetisant produsul nostru, putem să preparăm mai multe tipuri de limonadă, cu diverse arome: mentă, ghimbir, zmeură etc.

Mai adăugăm 5 lei la prețul de producție.

Prezentarea produsului:

- pentru a atrage cât mai mulţi clienți, le explică copiilor că avem nevoie de de un un stand de prezentare
- cea mai simplă formă a unui stand de prezentare esta realizarea lui pe o măsuță de joacă, de lemn, însă putem să îl construim și mai interesant din 4 cutii de lemn rămase de la diverse legume sau fructe pe care să le refolosim dându-le această utilitate (le găsim de obicei lângă magazinele alimentare, gratuit)
- ne ajutăm copilul la decorarea standului (putem decupa lămâi din hărtie/carton, le putem colora și atârna pe o sfoară deasupra standului, putem redacta estetic o pancartă pe care să scrie "Limonadă"
- vom avea liste de prețuri afișate ordonat pe o parte a standului
- lângă recipientele cu limonadă vom afișa prețul pentru fiecare tip de limonadă
- putem concepe o listă de prezentare a câtorva beneficii pentru sănătate ale limonadei, pe care o vom afișa la stand.

Prețul:
- Stabilim cantitatea de limonadă pe care o vom vinde - 100 de ml pe pahar
- Calculăm câte pahare trebuie să vindem ca să ajungem la cei 100 de lei de care avem nevoie (încercăm să ajungem la un număr realist de pahare pentru a putea să ne atingem obiectivul și apoi stabilim prețul final)
- Vom avea un preț mai mare pentru limonadele cu arome și un preț mai mic pentru limonada simplă
- Ne informăm asupra prețurilor unui suc natural de 250 de ml și calculam la ce preț vom vinde limonada noastră, aceasta fiind o cantitate mai mică.

Promovarea vânzării
- Vom trimite, cu o săptămână înainte de acțiune, un e-mail compus împreună cu mama sau cu tata, prietenilor noștri, invitându-i să ne viziteze în ziua stabilită și îi vom anunța despre evenimentul nostru
- Vom invita vecinii la o limonadă.
- Vom vorbi frumos cu trecătorii din fața blocului, de pe stradă sau din parc chemându-i la standul nostru să cumpere limonadă
- Vom putea anunța pe paginile de Facebook evenimentul

Piața

- ne vom gândi bine unde va fi cel mai potrivit loc să vindem limonda pentru a fi văzuţi de cât mai multă lume, într-un spațiu cu trafic pentru a avea cât mai mulți potențiali cumpărători.

De la început stabilim împreună cu copiii:
- care este orarul de desfășurare al acțiunii
- cu ce se implică fiecare copil și adult (care ne sunt sarcinile)
- cum vorbim cu cumpărătorii (cum îi invităm, cum le mulțumim și cum îi impulsionăm să cumpere suplimentar)

La final calculăm câți bani am făcut pentru întreaga desfășurare a lucrurilor și, dacă nu am reușit să adunam banii necesari, le propunem copiilor să repetăm acțiunea până când obținem ceea ce ne-am propus.