Path:

Cum învăţăm copiii să gestioneze un buget

decembrie 18, 2019

Dincolo de a-i învăţa pe cei mici să economisească, este la fel de important şi să le explicăm cum pot să gestioneze banii pe care îi au la dispoziţie.

educatie financiara pentru copii, educatie financiara, joc pentru copii de 7 ani, Aegon Romania, Educatie financiara prin joc pentru un viitor sigur

Iată un joc despre gestionarea unui buget.

Putem folosi bani de hârtie în locul celor reali.Jocul se poate juca între părinți și un singur copil sau între un adult și mai mulți copii. Se oferă fiecărui jucător o sumă egală. Poate fi 50, poate fi 100 lei.

Mediatorul jocului, adultul, părintele, va expune în fața jucătorilor mai multe obiecte pentru vânzare. Pot fi folosite și imagini de obiecte.

Exemple: produse alimentare, produse medicale, produse vestimentare, bilete sau afișe pentru evenimente culturale, de divertisment, sportive, obiecte care să sugereze călătorii, obiecte de artă, mașini, electrocasnice, facturi cu cheltuieli casnice (pentru copiii mai mari) şi așa mai departe.

Este important să acoperim o rază cât mai mare de nevoi și dorințe. Stabilim la începutul jocului o durată a acestuia, perioadă în care copilul va trebui să aleagă pe ce își cheltuie banii.

Ca să rămână jocul activ, timpul poate fi de 5 minute pentru fiecare rundă. Jucătorii sunt invitați să își consume bugetul dat cumpărând orice dintre cele expuse.

educatie financiara pentru copii, educatie financiara, joc pentru copii de 7 ani, Aegon Romania, Educatie financiara prin joc pentru un viitor sigur

La finalizarea timpului de joc, adultul mediator va pune copilul sau copiii să expună ceea ce a/au achizitionat și vor discuta împreună despre modul în care s-au cheltuit banii. Copiii vor fi chestionați ce au cumpărat și de ce au făcut acele alegeri, vor fi puși să argumenteze fiecare dintre acestea și le vor fi adresate întrebări despre cum ar fi fost dacă ar fi ales altceva în schimb.

Un joc creat de Bianca Mereuță, specialist în marketing și comunicare, și ilustrat de Daniela Gheorghiță, ilustrator pentru Aegon Romania în cadrul proiectului "Educație financiară prin joc pentru un viitor sigur".