Path:

Casa cheltuielilor

aprilie 30, 2020

Crizele și situațiile speciale, cum este cea pe care o traversăm, aduc în familii discuții despre o mai bună organizare a cheltuielilor.

educatie financiara pentru copii, cum sa inveti copilul sa economiseasca, Aegon Romania, educatie financiara prin joc

Cum le explicăm copiilor nevoia de cumpătare? Cum le explicăm nevoia de organizare a ceea ce cheltuim și de prioritizare a nevoilor?

Ei bine, printr-un joc simplu, având în față un grafic, o bază de lucru. Noi ne-am gândit să facem o analogie între piramida nevoilor și, implicit, a cheltuielilor și o căsuță, pentru a-i face pe cei mici să înțeleagă mai bine.

Prima oară cumpărăm cele necesare pentru hrană, îmbrăcăminte, siguranță, căldură, sănătate etc. Când fundamentul casei este asigurat, putem cumpăra produse conform dorințelor proprii care nu reprezintă neapărat nevoi de bază.

Calculăm întotdeauna ce ne mai rămâne ca să putem și dona, pe lângă cheltuielile făcute în scop personal. Apoi, în mod metaforic, economiile făcute ne asigură pentru un timp viitor și sunt chiar un acoperiș pentru o casă.

Mediatorul jocului le explică cele de mai sus copiilor jucători.

educatie financiara pentru copii, Aegon Romania, educatie financiara prin joc

Jocul se desfășoară astfel:

  • se stabilește un anume buget ca un salariu al rundei;
  • un copil sau un grup de copii enumeră diverse obiecte/produse sau activități pentru care ar cheltui banii;
  • pentru fiecare produs/activitate scris(ă) se stabilește un preț după care se plasează în căsuță acolo unde se potrivește sau se dorește;
  • când jucătorii doresc să completeze rubrica de economii sau donații cu sume de bani, plasează în locul respectiv un bilet cu suma dorită;
  • se continuă astfel până se termină salariul.

Mediatorul și copii dialoghează și stabilesc dacă salariul a fost cheltuit înțelept.

Se poate continua apoi cu o nouă și o nouă rundă.

Un joc creat de Bianca Mereuță, specialist în marketing și comunicare, și ilustrat de Daniela Gheorghiță, ilustrator pentru Aegon Romania în cadrul proiectului "Educație financiară prin joc pentru un viitor sigur".

#educatiefinanciaraprinjoc #AegonRomania