Path:

Bancnote şi personalităţi

octombrie 9, 2019

Nicolae Iorga, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Aurel Vlaicu, I.L. Caragiale, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu sunt personalităţile care apar pe bancnotele româneşti în circulaţie.

educatie financiara pentru copii, educatie financiara, joc pentru copii de 7 ani, Aegon Romania, Educatie financiara prin joc pentru un viitor sigur

În prezent, în România circulă şapte bancnote, fiecare cu o poveste vizuală aparte. Le folosim în fiecare zi, iar copiii noștri, adesea, ne pun întrebări despre chipurile pe care le văd pe ele.

Având în față bancnotele, cărți despre personalitățile care le ilustrează și un canal de youtube putem desfășura cu copiii proiecte educative care să îi stimuleze atât să recunoască mai ușor valoarea lor, cât și să dobândească cunoștințe despre marii oameni pe care îi vedem cu toții zilnic pe bancnote.

Bancnota de 1 leu, de culoare verde, are pe faţă portretul istoricului Nicolae Iorga, iar pe verso Mănăstirea Curtea de Argeş şi stema Ţării Româneşti.
- Arătându-le bancnota de 1 leu, le putem povesti copiilor despre marele nostru istoric.

Pe bancnota de 5 lei, unde predomină violetul, se află portretul compozitorului George Enescu, iar pe verso Ateneul Român, un pian şi o partitură muzicală.
- Ascultăm împreună "Rapsodia română" sau "Ciocârlia".

Pe bancnota de 10 lei, de dimensiunile celei de 20 de euro, este desenat portretul pictorului Nicolae Grigorescu, iar pe verso o culă oltenească şi un fragment de pictură. Culoarea predominantă este roşu.
- Expunem copiii la o serie de opere cunoscute: Țărancă citind, Paznicul de la Chaily, Atacul de la Smârdan, etc si le povestim despre una dintre cele mai importante figuri ale culturii naţionale.

Bancnota de 50 de lei, în tonuri galbene îl găzduiește pe aviatorul şi inventatorul Aurel Vlaicu, având pe verso un prototip de avion şi un cap de vultur.
- Prilej numai bun de a deschide enciclopedii cu și despre avioane și de a descoperi împreună cu copiii istoria aviației.

Pe bancnota de 100 de lei, albastră, se află dramaturgul I.L. Caragiale, iar pe verso statuia sa şi clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti.
- Citim împreună pasaje din "D-l Goe".

Scriitorul şi filosoful Lucian Blaga se află pe bancnota portocalie de 200 de lei, pe verso fiind reproduse Gânditorul de la Hamangia şi o veche moară de apă.
- Îi ascultăm vocea înregistrată în anul 1954 pe banda de magnetofon.

Cea mai valoroasă bancnotă românească în circulaţie, cea de 500 de lei, este ilustrată, pe faţă, cu portretul poetului Mihai Eminescu, iar pe verso cu o pagină din ziarul Timpul, un tei şi clădirea Bibliotecii din Iaşi. Bancnota are culoarea predominată gri şi are dimensiunile identice cu bancnota de 200 de euro.

- Învățăm împreună o poezie scrisă de Mihai Eminescu.

Apoi, putem să ne jucăm cu banii așa cum am schematizat în materialul vizual cu care ilustrăm acest text.