Rolul psihologie în lupta cu cancerul

octombrie 12, 2020

Cancerul este asociat cu trăirea unei puternice suferințe psihologice. Odată ce a fost stabilit diagnosticul, el poate să influențeze toată experiența pacientului și a familiei acestuia.

asigurare cancer, asigurare pentru sanatate, asigurarea Optimist, Aegon Romania, firma de asigurari, magazin online de asigurari

„Unii pacienți încep să se raporteze la lume printr-o lentilă a traumei, a fricii și a incertitudinii. Distresul afectiv rezultat are consecințe negative asupra vieții pacienților, cum sunt scăderea imunității, deprecierea calității vieții, izolarea socială sau blocarea abilităților de a găsi soluții funcționale. Un rol important în diminuarea acestui distres afectiv îl are suportul psihologic.", a subliniat Oana Hetea, psiholog în cadrul clinicilor Amethyst alături de care Aegon România a dezvoltat asigurarea oncologică Optimist

„În Clinicile Amethyst se organizează ședințe de psihoterapie, în cadrul cărora se urmărește atât reducerea distresului emotional, cât și dezvoltarea factorilor protectivi pentru sănătatea mentală. Astfel, psihoterapeutul reprezintă pentru pacient un partener în lupta sa cu boala.

La aflarea diagnosticului „cancer" unii pacienți se pot simți ca și cum ar fi abandonați într-o țară străină, fără hartă sau cunoștințe de limbă și având un control redus asupra a ceea ce se întâmplă cu ei. Se declanșează astfel o stare de alertă, obositoare și consumatoare de resurse. Alți pacienți însă pot începe să exploreze „noul loc". Iar un loc cunoscut este mai ușor de gestionat. Ca să cunoaștem și să gestionăm noul loc – în cazul acesta, noua situație de boală este important să identificăm câțiva factori interni și externi, vitali în „călătoria" noastră.

Resursele externe implică în primul rând medicii și tratamentul recomandat de aceștia, dar și suportul familiei și al prietenilor. De multe ori însă, din cauza sentimentului de neputință și de vulnerabilitate, ne oprim să căutam resurse și în interiorul nostru și lăsam procesul terapeutic doar pe seama altora, sau de ce nu, chiar al sorții. Însă, deși acest lucru pare la prima vedere reconfortant, renunțarea la controlul perceput asupra situației conduce la nesiguranță, teamă și neimplicare.

Ce înseamnă o implicare activă în procesul terapeutic? Ce depinde de noi?

1. Evaluarea calităților și abilităților pe care le-am folosit cu succes în provocările anterioare; aceste resurse nu s-au redus și nu au dispărut o dată cu apariția bolii, ele sunt acolo și pot fi folosite în favoarea noastră;

2. Adoptarea unui comportament alimentar adecvat;

3. Igiena somnului;

4. Gestionarea eficientă a stresului. Cum putem reduce nivelul de stres?

Obișnuim frecvent să considerăm „afirmațiile" minții noastre drept adevăruri, fără să fim conștienți de faptul că aceste afirmații reprezintă, de fapt, rezultatul unui proces cognitiv aflat în desfășurare. Ele sunt gânduri generate de mintea noastră și nu reflectă o reprezentare acurată/obiectivă a realității actuale sau viitoare.

Gândurile noastre ne influențează emoțiile și comportamentele

Prin urmare, este important să ne oprim asupra gândurilor și să le evaluăm prin filtrul logic, pragmatic și empiric. Și anume, să verificăm dacă gândurile sau convingerile noastre pot fi susținute prin dovezi raționale și dacă ele ne ajută la ceva. Această restructurare cognitivă va genera variante de gânduri funcționale, bazate pe argumente logice, utile și care vor reprezenta un motor și nu o piedică în procesul terapeutic. În plus, noua variantă de gândire conduce la diminuarea emoțiilor negative disfuncționale, la creșterea calității vieții și la o mai bună aderență la tratament.

Factorul psihologic este deosebit de important în cazul pacientului oncologic. Toate cele menționate mai sus constituie argumente elocvente că, acesta poate face diferența dintre abandonarea luptei sau menținerea și chiar câștigarea ei.", a mai punctat Oana Hetea, psiholog.

Lupta psihologică este doar una dintre cele trei mari lupte pe care le are de dus o persoană diagnosticată cu cancer. La aceasta se adaugă cea cu boala și obținerea rapidă a accesului la tratament, dar și cea financiară.

Clinicile Amethyst, în care îşi desfăşoară activitatea și psihologul Oana Hetea, sunt cele împreună cu care Aegon România a creat asigurarea Optimist. Este vorba despre o asigurare care oferă, în cazul diagnosticării cu orice tip de cancer, un sprijin financiar cuprins între 5000 şi 30.000 de lei destinat să acopere nevoile imediate ale asiguratului, printre care se numără cele de nutriție, transport și cazare în localitatea în care se află clinica în care își urmează tratamentul oncologic, plus acces rapid la tratament specializat în clinicile Amethyst.

Cum funcţionează asigurarea Optimist

Cu ajutorul acestei asigurări, în maximum 72 de ore de la transmiterea tuturor documentelor, pacientul va fi programat la o consultaţie cu un medic oncolog din cadrul clinicilor Amethyst, iar ulterior, cazul va fi analizat de o comisie oncologică multidisciplinară.

Asigurarea Optimist costă între 135 de lei şi 350 lei pe an. Află mai multe detalii și asigură-te rapid și simplu pe www.aegonmarket.ro sau întreabă-ți brokerul. Găsești asigurarea Optimist la partenerii noștri: Inter Broker, Campion Broker, Safety Broker, Transilvania Broker și Millenium Broker.