Path:

Ce instrumente de economisire pe termen lung ai la dispoziție

august 18, 2020

Deși este un obicei încetățenit şi transmis din generație în generație, „păstratul banilor la saltea" nu este cea mai productivă soluție.

Banii își pierd din valoare în timp și, atunci când vrei să îi folosești, descoperi că iei mai puțin decât pui la saltea.

În schimb, dacă folosești diferite instrumente de economisire, obții rezultate mai bune cu aceleași sume de bani. Cel mai eficient mod ar putea fi să pui bani deoparte folosind fiecare din tipurile de instrumente de economisire de mai jos, combinându-le în funcție de cum te ajută mai bine caracteristicile lor să îți gestionezi finanțele.

Printre instrumentele de economisire pe care le poți folosi pentru a diversifica modul în care pui bani deoparte sunt: conturile de economii, depozitele la termen şi asigurările de viață cu economisire.

Iată ce avantaje îți oferă fiecare dintre ele:


Contul de economii

Poate fi instrumentul pe care decizi să îl folosești dacă obișnuiești să retragi şi să completezi sumele depuse în mod frecvent. În acest caz, ai acces permanent la bani, dobânda este variabilă şi poți face transferuri şi plăți din contul de economii, folosind Internet Banking.

Depozitul la termen

Dobânda este mai avantajoasă și, în general, este una fixă. Pe de altă parte, retragerile înainte de termen sunt penalizate de bancă, așadar este tipul de economisire în care trebuie să îţi propui din start să nu te atingi de banii respectivi. Perioada depozitelor variază între o lună şi 36 de luni, durata poate depinde de la o bancă la alta. Cu cât economisești pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât mai bine.

Asigurările de viață

Sunt percepute, în general, ca oferind beneficii financiare doar în caz de deces sau invaliditate permanentă. Există însă un alt tip de asigurare de viaţă, cea cu economisire, care pe lângăclasicul element de protecție, funcţionează şi ca un instrument eficient de a pune bani deoparte periodic, fară a avea un impact puternic asupra bigetului tău de zi cu zi. În cazul acestor asigurări, dobânda este garantată, iar la finalul contractului nu vei plăti impozit când scoți banii economisiţi. În plus, pe toată perioada în care economiseşti ești asigurat. Spre deosebire de primele două instrumente de economisire, în cazul asigurării de viață trebuie, din start, să îți propui să economisești pe termen lung, pentru obiective importante.

Vrei să incluzi asigurarea de viață pe lista instrumentelor financiare pe care le folosești pentru a-ți construi un viitor mai bun? Calculează rapid și simplu câți bani poți economisi pentru tine și familia ta!