Path:

  • A doua opinie medicală ajută la diagnosticarea unui fetițe de 3 ani. Citește povestea Dianei

A doua opinie medicală ajută la diagnosticarea unui fetițe de 3 ani. Citește povestea Dianei

septembrie 16, 2020

Copilul meu e bine, de ce nu ar fi? Și totuși, cât de pregătiți suntem atunci când ne confruntăm cu realitatea în care trebuie să recunoaștem că, poate, „copilul meu are ceva”? Cum ne pregătim pentru asta?

Aegon Romania, Aegon Diagnose.me Junior, asigurare pentru sanatate, asigurare pentru copii, a doua opinie medicala, medici din strainatate

„Fata mea are ceva." Totul a început de la durerile bruște de picioare

Monica, mama Dianei, povestește cum problemele de sănătate au apărut când fetița avea aproape 3 ani. Încă din lunile iunie-iulie, Diana acuza dureri bruște de picioare în timp ce se juca, iar părinții au dus-o la spitalul din localitate. Medicii de la urgențe le-au spus că durerile sunt normale, fetița fiind în creștere.

Au mai făcut o serie de analize de sânge pentru avizul de intrare în colectivitate, la începerea grădiniței. Nu a ieșit nimic în neregulă. Unul dintre momentele de îndoială au apărut în urma unui eveniment care a avut loc chiar în prima zi la grădiniță. Educatoarea a sunat-o pe Monica după ce un copil a împins-o pe fiica ei, iar micuța nu s-a mai putut ridica. „Nu stă pe picioare" – i-a spus educatoarea. Iar pentru a reintra în colectivitate după acest episod, părinții trebuiau să prezinte un document medical care să arate că fetița a fost consultată ulterior și că totul este în regulă.

Acela a fost punctul în care părinții au dus fetița direct la spital. Nu au găsit atunci un medic neurolog la spital, iar la urgențe, în urma controlului de rutină, li s-a spus că dacă problema se agravează, să se întoarcă. Pentru că starea Dianei nu s-a ameliorat, au revenit la urgențe, iar medicul de acolo i-a trimis la un doctor la neurologie din alt spital pentru un consult. În urma analizelor, mama Dianei povestește că valorile PCR, VSH și a leucocitelor arătau că fetița avea o infecție în corp.

Nu era un caz clar – apărea o infecție în corp, dar nu știa nimeni să spună ce este și de unde. Părinții au hotărât să plece la spital într-un oraș mai mare, într-o zi de vineri pe care părinții nu o s-o uite prea curând. Fetița deja nu mai stătea pe picioare. În celălalt oraș au întâlnit și un doctor care fusese rezidentă pe oncologie – i-au repetat analizele Dianei, acestea au ieșit asemănătoare cu celelalte: medicii nu se gândeau la o boală de sânge, ci la o infecție în corp.

În prima fază, doctorii suspectau că ar fi vorba de boala oaselor. Primul diagnostic a fost osteomielita, pentru care au început tratamentul și i-au pus picioarele în ghips. Boala poate avea un curs sinuos, în cazurile cele mai grave se poate ajunge chiar la amputarea picioarelor.

Cu toate acestea, medicii și-au dorit să fie siguri că primul diagnostic este 100% corect și că pot exclude un posibil diagnostic de leucemie. Astfel, după trei zile le-au mutat pe Diana și pe mama ei la secția de pediatrie. Monica și-a dat seama cu adevărat unde se află abia în momentul în care a văzut că iese din salonul alăturat un copil fără păr, ras în cap.

Cel de-al doilea diagnostic reprezenta o luptă pe termen lung

Medicii au repetat analizele pentru a exclude tumoră sau leucemia. Printre încurajări, la spital, erau mame care îi spuneau Monicăi că nu așa arată un copil bolnav de cancer. Când au primit analizele de sânge, părinții au fost întrebați dacă sunt de acord să îi facă și puncție. Doamna doctor care s-a ocupat de caz era uimită și ea: analizele de sânge îi duceau spre o boală auto-imună, excluzând leucemia, cancerul. Dar prin puncție, s-a dovedit că este leucemie.

Dianei îi era populată măduva în proporție de 89 % cu celule cancerigene. A fost diagnosticată cu LAL– leucemie acută limfoblastică.

Diana a primit diagnosticul în 5 octombrie, chiar de ziua ei. A început chimioterapia. Au stat 7 luni în spital. După primele 33 de zile de tratament intravenos, medicii urmau să vadă dacă tratamentul funcționează și dacă mai sunt prezente celule cancerigene. Dar, după numai 15 zile analizele au arătat că Diana nu mai avea deloc celule cancerigene. Trebuia doar să reziste în continuare tratamentului.
După ce au ieșit din spital, a urmat încă un an și jumătate de tratament cu pastile. În acest timp, mergea la controale săptămânale. Abia după 5 ani de tratament, Diana merge la controale o dată pe an sau la nevoie. Iar, pentru orice răceală sau gripă prin care trece fetița, recomandarea este de maximă precauție și consult la medicul specialist.

Stările prin care a trecut Diana și familia ei au fost multe, în primele 3 săptămâni părinții spun că ceea ce li se întâmpla lor părea să nu fie real. Dar în fiecare zi încercau să îți păstreze speranța și să facă față situației cât mai bine. Chiar și atunci când Dianei i se făcea rău, nu suporta tratamentul, îi cădea părul. Monica povestește că „erai prins acolo și tot ce îți doreai era să fie bine. Iar părinții se consolau unii pe ceilalți."

Mama Dianei spune despre a doua părere medicală. „Ai dreptul la a doua șansă". În cazul Dianei, a doua opinie medicală a ajutat la stabilirea diagnosticului corect și la administrarea tratamentului potrivit.

Diana se află în prezent în remisie, dar este un copil energic și minunat, deși boala rămâne mereu o parte din istoricul ei. O simte de fiecare dată când vrea să facă sport sau balet și, cu toate că are acordul medicului, părinților li se cere să prezinte o declarație pe proprie răspundere.

Aceasta este povestea Dianei. Pentru a obține a doua opinie medicală și un diagnostic final a fost nevoie de 3 luni de la primele simptome și drumuri la 3 spitale diferite din 2 județe. Acum, cu asigurarea Aegon Diagnose.me Junior poți obține a doua opinie medicală online de la medici din SUA sau Europa în maximum 7 zile.

Cumpără asigurarea Aegon Diagnose.me Junior, disponibilă exclusiv www.aegonmarket.ro, iar cu doar 120 lei/an, poți solicita a doua opinie medicală pentru două afecțiuni diferite ale copilului tău. Primești rapoartele medicale online, fără vizite în străinătate, iar pe baza investigațiilor făcute pentru copil, specialiștii pot evalua tratamentul și/sau diagnosticul celui mic.