Path:

Sănătatea, la fel de importantă ca şi bunăstarea la pensie

octombrie 21, 2019

În timp ce, în trecut, atingerea unei vârste înaintate era rezervată unui număr mic de oameni norocoși, astăzi marea majoritate a oamenilor ajung la vârste care o depășesc cu mult pe cea tradițională de pensionare.

Progresele de ordin economic, în domeniul igienei și în medicină au creat condițiile pentru fenomenul în care marea majoritate a populației se bucură de pensie timp de aproximativ 20 de ani.

În acest context, ceea ce este important este să ne asigurăm că vom avea o stare de sănătate suficient de bună pentru a ne bucura de anii de după pensionare. În Olanda, de exemplu, aproximativ 80% dintre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani și peste 90% dintre persoanele cu vârsta de cel puțin 75 de ani suferă de cel puțin o afecțiune cronică. În plus, mai mult de două treimi dintre persoanele în vârstă de 65 de ani suferă de două sau mai multe afecțiuni cronice.

Această realitate face din sănătate un aspect important pentru a avea un stil de viaţă plăcut pe durata anilor de pensie. Atingerea aspirațiilor specifice pensionarilor, cum ar fi călătoriile, îngrijirea şi joaca cu nepoţii sau mai mult timp petrecut în practicarea unor hobby-uri, poate fi facilitată de o stare bună de sănătate sau, din contră, împiedicată de problemele de sănătate.

Acest lucru este reflectat de un studio realizat de "Leyden Academy on Vitality and Ageing" și intitulat "Shades of Grey – ambitions of 55+" (Tonuri de gri – Ambiții celor cu vârsta de cel puțin 55 de ani), în care au fost analizate dorințele și ambițiile a 650 de persoane având vârsta de cel puțin 55 de ani, locuitori ai Olandei. În cazul unui procent mare de persoane, aceste ambiții și dorințe au fost împiedicate în mod semnificativ de problemele de sănătate cu care se confruntau subiecții studiului. O pondere de 46% din membrii grupei de vârstă 55-64 de ani au întâmpinat piedici în desfășurarea activităților lor zilnice din cauza unor probleme de sănătate.

Pe de altă parte, nu este niciodată prea târziu să adopți un stil de viață mai sănătos; chiar și pensionarea în sine ar putea împinge oamenii să își schimbe obiceiurile nesănătoase. Pensionarea este un eveniment important de viață prin care începe o nouă etapă a vieții în care activitățile din timpul vieții active trebuie înlocuite cu activități noi, care sunt la fel de pline de satisfacții. Prin urmare, pensionarea ar putea oferi o fereastră de oportunitate pentru a ajuta oamenii să adopte noi obiceiuri sănătoase de viață.

Beneficiul adoptării unui stil de viață sănătos la pensionare nu se limitează doar la cei care se află la capătul extrem al stilului de viață nesănătos, ci se aplică marii majorități a persoanelor care se pensionează. În Olanda, acest fapt este ilustrat de faptul că aproape două treimi din populația cu vârste de cel puțin 65 de ani nu respectă recomandările referitoare la un program zilnic de exerciții fizice.

Desigur, dincolo de sănătate, pentru a vă putea bucura de această etapă a vieţii şi pentru a fi independenţi, ar trebui să vă faceţi planuri financiare din timp pentru a vă asigura un venit suficient la vârsta a treia.

Încheierea unei asigurări de viaţă cu economisire ar putea fi instrumentul financiar care să vă fie de folos. Vă va ajuta să deveniţi disciplinaţi în economisire pentru a vă atinge obiectivul de a vă bucura de perioada pensiei, dar vă va şi proteja pe perioada în care puneţi bani deoparte şi vă va oferi sprijin financiar atunci când apar situaţii neprevăzute.

Sursa: Whitepaper Aegon: "O perspectivă mai largă asupra pensionării: Sănătatea şi pensionarea"