Path:

Cuvinte înțelepte despre bani

noiembrie 12, 2019

Cum ar fi oare ca, de data aceasta, cei mici să învețe despre bani și din cuvinte înţelepte? Pentru că a prețui banii și a-i învăța pe cei mici despre valoarea lor nu e important să se facă doar tehnic și exemplificativ.

educatie financiara pentru copii, educatie financiara, joc pentru copii de 7 ani, Aegon Romania, Educatie financiara prin joc pentru un viitor sigur

Tocmai de aceea, m-am gândit că o bună ocazie de a le explica mai în esență ce reprezintă aceștia ar putea fi proverbele.

Proverbul este „o frază scurtă, de obicei ritmică şi uneori rimată, prin care poporul, exprimând (cel mai adesea metaforic, concis şi sugestiv) rezultatul unei lungi experienţe de viaţă, pronunţă şi o concluzie, un îndemn, o învăţătură, o constatare asupra lumii, ce are de regulă o accentuată nuanţă morală" (George Muntean, prefaţa Colecţiei de expresii paremiologice)

Proverbul reușește să transmită și să reactualizeze, din generație în generație, adevăruri, învățături sau constatări pe baza unor experiențe de viață. Așa că, haideți să decodăm prin joc, alături de cei mici, semnificațiile unor proverbe.

Jocul poate fi jucat atât individual, cât și în colectiv (grupă, clasă de școală, mai mulți frați etc.) și este destinat copiilor mai mari de 7 ani.

Jocul de desfășoară astfel:

Un mediator al jocului (profesorul, părintele, bunicii, un adult) prezintă copiilor cele patru imagini ale afișului.

educatie financiara, educatie financiara pentru copii, cum ii invati pe copii despre bani, Aegon Romania

Copiii vor dialoga între ei și cu mediatorul pentru a descoperi și înțelege imaginea și care ar putea fi proverbul potrivit fiecăreia.

Proverbele sunt:

1. Banii nu cresc în pom.
- banii nu sunt ușor de obținut, pentru ei se muncește

2. Ban pe ban clădește casa.
- e nevoie să economisim pentru a ne atinge obiectivele

3. Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni.
- nu ne alegem prietenii în funcție de situația financiară

4. Banul nu are coadă. Dacă îl arunci, nu ai de ce să îl mai apuci.
- banii nu se risipesc, se cheltuie chibzuit

Acest joc a fost creat de Bianca Mereuță, specialist în marketing și comunicare, și ilustrat de Daniela Gheorghiță, ilustrator pentru Aegon Romania în cadrul campaniei "Educație financiară prin joc pentru un viitor sigur".