Cât costă să fii student în Cluj-Napoca

iunie 30, 2019

Unul dintre marile momente la care majoritatea părinţilor visează încă de când copiii lor sunt mici este acela în care ajung la facultate.

Dincolo de împlinirea de a-şi vedea copilul student, această etapă necesită poate cel mai mare efort financiar din partea familiei.

Cat costa sa fii student in Cluj-Napoca
În cazul în care nu a reuşit să obţină un loc la stat, una dintre principalele cheltuieli pe care le are un părinte cu un student va fi cea legată de achitarea taxei de şcolarizare.

Cât costă taxele de şcolarizare în Cluj-Napoca

Universitatea Babeş-Bolyai este una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ superior din ţară. Doar în 2018, la această universitate au studiat peste 44.000 de tineri. Pentru anul universitar 2019-2020, UBB scoate la concurs aproape 5000 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu, restul, mai exact, peste 9400 sunt în regim cu taxă.

Iată care sunt taxele de şcolarizare la Universitatea Babeş-Bolyai pe perioada 2019-2020:

 Facultatea de Matematică Informatică: 3000-4000 lei/an;
 Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor: 2900-3400 lei/an;
 Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei: 2900-3400 lei/an;
 Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării: 2600-4300 lei/an;
 Facultatea de Litere: 2700 lei/an;
 Facultatea de Teatru şi film: 4000-6500 lei/an;
 Facultatea de Business: 2800 lei/an.

Puteţi afla care este taxa de şcolarizare pentru specializarea aleasă de aici.

În cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, taxele de şcolarizare variază astfel:
 Facultatea de Inginerie: 3300 lei/an;
 Facultatea de Arhitectură şi Urbanism: 4400 lei/an etc.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", taxa de şcolarizare este de 8100 lei/an, excepţie făcând progamul de studiu Tehnică Dentară unde taxa este de 6000 de lei/an.

Toate aceste sume fac parte din răspunsul la întrebarea "Cât costă să fii student în Cluj-Napoca?"

Cât costă cazarea în căminele studenţeşti

O altă parte semnificativă a costurilor presupuse de plecarea la facultate este reprezentată de cazare. Cel mai eficient din punct de vedere financiar ar fi ca proaspătul student să obţină un loc de cazare în căminele studenţeşti, însă şi pentru acest lucru, el are nevoie de o medie de admitere mare.
Iată cât costă cazarea în câteva dintre căminele studenţeşti din Cluj-Napoca:

Preţurile cazării în căminele UBB
 Pat într-o cameră cu două locuri 220 lei/lună;
 Pat într-o cameră cu patru locuri 120 lei/lună;
 Pat într-o cameră cu cinci locuri 100 lei/lună.
Preţurile cazării în căminele UTCN
 Pat în cameră cu două locuri 220 lei/lună;
 Pat în cameră cu patru locuri 155 lei/lună.

Nu toţi studenţii sunt, însă, atât de norocoşi încât să obţină un loc în cămin, astfel încât costurile pentru cazare pentru a fi student în Cluj-Napoca vor deveni mult mai mari atunci când intră în discuţie închirierea unui apartament.

Care sunt preţurile chiriilor în Cluj-Napoca

Cât costă să fii student în Cluj-Napoca şi să stai în chirie? Conform www.imobiliare.ro, preţul de închiriere a unei garsoniere în Cluj-Napoca variază. Cu 200 de euro pe lună, de exemplu, poate fi închiriată o garsonieră de 25 mp utili în cartierul Mărăşti, însă preţurile ajung până la 400 de euro pentru 40 de mp utili în zona din apropierea mall-ului din cartierul Gheorgheni.

Dacă un student alege varianta de a închiria un apartament cu două camere şi de a-l împărţi cu un coleg, atunci ar putea fi ieşi mai ieftin. Un apartament cu două camere, de 50 mp, aflat în cartierul Mănăştur, poate fi închiriat cu 260 de euro pe lună. La polul opus se află preţurile de închiriat ale apartamentelor cu două camere aflate în apropierea mall-ului din Gheorgheni care sunt şi de 700 de euro pe lună.

Costurile legate de transportul în comun

În acest caz, veştile sunt mai bune. Potrivit site-ului oficial al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, studenţii bugetari care au sub 26 de ani şi care deţin carduri nebancare (de tipul StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS şi „A card/A Kártya) au gratuitate pe două linii. Gratuitate pe toate liniile au doar studenţii care sunt orfani sau care provin de la casele de copii.
Am încercat să punctăm cheltuielile principale care apar atunci când copilul dumneavoastră ajunge la facultate. La acestea se mai adaugă şi cele legate de hrană, îmbrăcăminte, transportul până în oraşul în care studiază şi vizitele pe care vi le va face, dar şi alte nevoi pe care el le poate avea.

Acesta este doar un exemplu, potrivit The Complete University Guide, costul mediu pentru urmarea studiilor superioare în România ajunge la 2000 euro/an. Acesta poate fi de cinci ori mai mare dacă se ia în considerare varianta realizarii studiilor superioare în străinătate.

Cum puteţi economisi din timp

Nu mai încape îndoiala că susţinerea financiară a unui copil la facultate înseamnă costuri deloc de neglijat. Aşadar, cu cât începi să economiseşti mai devreme, cu atât mai bine. Este nevoie, însă, de consecvenţă, să economisiţi în mod constant. O puteţi face, de exemplu, printr-o asigurare de viaţă cu economisire. Dincolo de a pune bani deoparte în fiecare lună, prin acest tip de asigurare veţi fi şi protejaţi în anii în care economisiţi.

Calculează acum cât ar trebui să economiseşti lunar pentru a reuşi să îţi atingi obiectivul financiar.