Path:

5 lucruri de care să ţii cont atunci când alegi creşa la care va merge copilul tău

decembrie 17, 2019

Alegerea creşei este prima decizie importantă pe care părinţii trebuie să o ia în ceea ce priveşte educaţia copilului lor. Mai ales dacă sunt la primul copil, decizia poate părea dificilă şi poate dura mult şi consuma multă energie.

locuri la cresa, cresa, cum sa alegi cresa, economisire pentru copil, asigurare de viata cu economisire, Aegon Romania

Tocmai de aceea, am făcut o listă cu cinci lucruri pe care să le luaţi în considerare atunci când sunteţi în faţa acestei decizii.


Reputaţia

Ca şi atunci când luaţi orice alt tip de decizie, este foarte important să vă documentaţi pentru a fi bine informaţi. Majoritatea creşelor au website-uri unde puteţi găsi detalii legate de programă, activităţi extraşcolare, meniu, program sau taxe. Dincolo de aceste informaţii, este foarte importantă reputaţia unităţii de învăţământ, iar, având în vedere că, la acest nivel, nu există examinări sau topuri oficiale făcute pe baza rezultatelor, alţi părinţi care au sau au avut copiii la creşa respectivă pot fi o sursă valoroasă de detalii legate de activitatea creşei şi de rezultate. Desigur, tot ceea ce veţi afla ar trebui să treceţi prin propriul filtru şi să eliminaţi părerile extrem de subiective.


Proximitatea


Deşi poate, la început, sunteţi dispuşi să spuneţi că pentru copil veţi merge cât de departe este nevoie, totuşi, este important să luaţi în calcul şi distanţa pe care o aveţi de parcurs de două ori pe zi până la creşă. Aşadar, în primul rând, trebuie stabilit care va fi persoana care va duce şi aduce copilul de la creşă. În funcţie de acest aspect, veţi putea apoi calcula de cât timp va avea nevoie zilnic pentru asta şi cum va putea să îşi organizeze întreaga activitate în jurul acestor momente. Veţi putea lua atunci în calcul ca viitoarea creşă să fie în drum spre serviciu sau măcar la o distanţă destul de mică de locul de muncă. Nu uitaţi, veţi face acest drum pe două ori pe zi, la ore de vârf.


Programa educaţională


În majoritatea cazurilor, creşele de stat şi chiar şi o bună parte din cele private, urmează programa naţională emisă de Ministerul Educaţiei. Însă, şi în acest caz, activitatea propriu-zisă din creşă poate conţine şi o serie de opţionale sau de programe speciale care vor contribui la dezvoltarea copilului dumneavoastră. Citiţi, aşadar, cu atenţie, informaţiile legate de acest subiect pe website-urile creşelor şi, de ce nu, adresaţi conducerii creşei orice întrebare aveţi pentru a înţelege din start ce presupune programa şcolară din unitatea respectivă.

În plus, sunt creşe care urmează sisteme de educaţie diferite de cel de stat. Sistemul Montessori este un astfel de exemplu foarte popular în marile oraşe. În astfel de situaţii este şi mai importantă etapa de documentare pentru a înţelege în profunzime principiile pe care se bazează şi cum va putea beneficia copilul dumneavoastră mai bine de ele.


Facilităţile şi măsurile de siguranţă


Creşa este locul în care copilul dumneavoastră va petrece o bună parte din zi. Tocmai de aceea, este important să vizitaţi spaţiul respectiv, să vedeţi unde se vor desfăşura activităţile, unde va mânca, unde va dormi copilul dumneavoastră, cum se face accesul în clădire, cât de bine sunt respectate măsurile de siguranţă în clădire, dar şi în spaţiul de joacă. De asemenea, mulţi părinţi preferă să aibă acces la sistemul de supraveghere video pentru a putea verifica activitatea copilului pe parcursul orelor petrecute la creşă. Are bucătărie proprie sau va fi catering, există cabinet medical în clădire sau măcar un asistent medical care să verifice copiii la intrarea în colectivitate? La toate aceste întrebări va trebui să obţineţi răspunsuri, tocmai pentru a putea lua o decizie în cunoştinţă de cauză.


Costurile


Costurile pe care le presupune creşa pot fi foarte mici, în cazul în care reuşiţi să obţineţi un loc la stat, unde veţi contribui lunar doar cu o sumă modică pentru mâncare. Dacă, însă, veţi opta pentru o creşă privată, deja discutăm de sume de peste 1000 de lei pe lună, la care se adaugă costul meselor.

În Cluj-Napoca, de exemplu, în vara anului 2019 au fost anunţate 674 de locuri în creşele de stat, astfel încât restul părinţilor vor fi nevoiţi să meargă la privat.Taxele de şcolarizare sunt aici cuprinse între 1000 şi peste 1600 de lei pe lună, la care se adaugă costul meselor. Desigur, în funcţie de mărirea localităţii din care proveniţi, preţurile pot fi mai mari sau mai mici.

Acestea sunt cele cinci lucruri elementare pe care ar trebui să le luaţi în calcul atunci când sunteţi pe punctul de a decide creşa la care urmează să meargă copilul dumneavoastră.

Succes în găsirea soluţiei potrivite copilului dumneavoastră, iar dacă faceți deja planuri pe termen lung în ceea ce îi privește educația, iată cum puteți economisi pentru acest obiectiv important.