Path:

Provocări pentru lectură pe timpul vacanței

iulie 15, 2019

Lectura în timpul vacanței de vară poate fi o provocare uriașă, mai ales în contextul jocului liber, al atâtor jocuri online și al aplicațiilor la care copiii au acces.

Lectura in timpul vacantei, cum sa iti determini copilul sa citeasca, cititul in vacanta

A-i convinge pe copii sau pe adolescenți să deschidă și să citească o carte, în loc să joace diverse jocuri video sau să folosească telefonul, nu este o sarcină ușoară. De aceea, vă invităm să parcurgeți împreună cu ei diverse "provocări" pentru a face din lectură o activitate atractivă. Competițiile prietenoase i-ar putea motiva chiar și pe cei mai reticenți dintre cititori.

Acest gen de provocări nu fac parte din clasicul „Citiți cât mai multe cărți".
Provocările pe care le propunem în rândurile următoare sunt valabile pentru toate vârstele, interesele și nivelele de lectură, astfel încât să vă poată inspira lectura toată vara.

Găsiți cât mai multe locuri haioase/simpatice unde puteți citi în această vară

Puteți citi pe o trambulină, sub masă, în cadă, într-un dulap cu o lanternă, într-un cort sau hamac, pe malul mării, în tren etc. Găsiți un membru al familiei sau un prieten cu care să țineți evidența.
Acest joc poate fi făcut și de părinții de copii mai mici.
La sfârșitul verii, comparați-vă listele și alegeți top 3 locuri preferate.

Începeți un club de carte

Nu-ți vei vedea foarte mult prietenii în această vară? Atunci începe un club de carte și trimite prietenilor scrisori/mesaje cu diverse citate din cărțile pe care le citiți. Micii cititori care încă nu pot scrie gânduri sau citate își pot înregistra "mici recenzii" în format video pe care să le trimită rudelor sau prietenilor.

Citiți cărți diferite de același autor/ilustrator timp de o săptămână, în fiecare zi

Citiți o carte ilustrată sau un roman grafic

Când ați terminat de citit cartea, continuați să găsiți cărți cu opere în același stil.

Întrebați-l pe bibliotecarul local sau pe bunica/bunicul care este cartea lui preferată.

Citiți-o. După lectură faceți-i o vizită la bibliotecă/acasă și discutați împreună despre ce v-a plăcut/v-a atras atenția și care au fost părțile preferate.

Provocări săptămânale

Citiți cărți din genuri diferite în fiecare zi: mister, biografie, roman grafic, poezie, non-fiction. Există atât de multe opțiuni!

Citiți o carte ilustrată fără cuvinte

Când ați terminat de parcurs cartea, scrieți propriul text pentru fiecare pagină. Puteți repeta experiența în altă zi. La finalul verii veți putea compara textele.

Realizați o prezentare de artă cu caractere, personaje și scene din cărțile dumneavoastră preferate

Puteți folosi orice materiale după bunul plac. La final o veți putea prezenta într-o mini-expoziție prietenilor sau rudelor.

Provocări săptămânale: Cărți cu coperți de culoarea curcubeului

Citiți cărți cu coperți care se potrivesc cu fiecare culoare din curcubeu. Va fi mai interesantă provocarea dacă va trebui să căutați coperțile cărților într-o bibliotecă.

Citiți o carte și apoi creați-vă propriul joc sau film pe baza acesteia.

Utilizați elemente de recuzită, diverse materiale și, ca să fie mai autentic, îi puteți implica și pe prietenii voștri sau pe cei din familie.

Citiți un articol din ziarul local

Pornind de la evenimentele desfășurate, gândiți-vă apoi la evenimentele noi care s-au întâmplat în viața voastră, iar apoi puteți crea propriul ziar folosind câteva dintre aceste povești.

Provocări săptămânale: citiți diferite cărți premiate.

Dacă nu aveți în biblioteca personală cărți premiate internațional, puteți căuta. În cazul în care nu reușiți să faceți rost de cărți care au primit diverse premii, puteți să vă alcătuiți, în joacă, diverse premii pentru diferite categorii de cărți, cum ar fi să premiați voi cărțile cu imaginile care v-au plăcut cel mai mult, cărțile cele mai amuzante sau cărțile cu personaje speciale. Pentru a le evidenția puteți folosi diverse postit-uri colorate.

Într-una din săptămâni alege să citiți dintr-o carte de bucate.

Găsiți rețetele preferate sau rețete noi apetisante și apoi gătiți-le cu un prieten sau cu un membru al familiei. Pe măsură ce gătiți, vă puteți scrie un meniu propriu sau o nouă rețetă personalizată în funcție de gusturi și de preferințe culinare.

Înregistrați-vă citind dintr-o carte

Folosiți voci expresive și arătați imagini spre public.

Citiți-i animalului dumneavoastră de companie o carte despre animale

Dacă nu aveți unul, citiți-i unui animal de pluș sau puteți să citiți păsărilor din parc ori animalelor care sunt la plimbare cu stăpânii lor.

Provocări săptămânale

Citiți cărți cu caractere principale care sunt diferite de voi: fete, băieți, persoane cu dizabilități, copii din diferite culturi sau religii.

Citiți o carte despre natură și apoi mergeți afară și explorați! Puteți folosi o lupă sau un binoclu, ori un atlas.

Citiți dimineața când vă treziți!

Multă lume citește de obicei seara, la culcare, dar cum ar fi să încercați ceva diferit? De exemplu să citiți într-o dimineață și printre rânduri și să vă uitați și la răsăritul de soare?

Citiți în oglindă

Luați o oglindă și testați cititul într-un mod diferit. Va fi o experiență nouă cu siguranță. Chiar dacă e o provocare, încercați măcar titlul cărții și câteva cuvinte să le descifrați privind în oglindă!

Citiți o carte nouă începând de la final

Toată lumea știe că o carte se citește începând cu titlul, autorul, ilustratorul, prefață, primele capitole şi să o parcurgem până la final. De această dată, veți "strica surpriza" pentru că, din când în când, e amuzant să facem lucrurile pe dos.

Citiți cu picioarele în sus și cu capul în jos!

Poate fi chiar amuzant, am câțiva prieteni care fac asta ca regulă. Aveți grijă să nu dureze mult ca să nu amețiți!

Citiți o carte tipărită înainte să vă fi născut sau care a apărut în anul în care v-ați născut

Citiți o carte apărută recent

Astfel vă veți îmbogăți biblioteca cu apariții noi și veți fi la curent cu noile apariții editoriale.

Lista poate continua în funcție de vârstă, personalitate, preferințe și de curaj.

Vă dorim lecturi minunate, să vă bucurați de carte chiar și în zile călduroase și lungi.

Acest articol a fost realizat de Bianca Mereuță, director editorial al Casei editoriale Signatura, fondator al comunității "Ce le citim copiilor" și al Asociației "Versus".