Path:

Sisteme de pensii

Sisteme de pensii in lume

Sistemele de pensii pay-as-you-go, bazate pe solidaritatea intre generatii, se confrunta cu probleme tot mai mari in asigurarea unor pensii decente. Acest lucru se datoreaza in mare parte scaderii numarului de contribuabili si a cresterii numarului de pensionari prin imbatranirea populatiei concomitent cu scaderea natalitatii, cresterea duratei medii de viata, pensionarile timpurii.
Astazi, in Romania, fiecare contribuabil intretine mai mult de 1 pensionar, insa acest raport va ajunge la 1 contribuabil sa intretina mai mult de 2 pensionari pana in anul 2050.

Pensii

Situatia sistemului in Romania

Sistemul actual nu permite acumularea si investirea sumelor colectate. Tot ce se colecteaza se foloseste pentru plata pensiilor. Astfel, nu exista siguranta ca in momentul in care contribuabilul va ajunge la varsta pensionarii, statul va avea resursele financiare necesare asigurarii unei pensii decente.
Este necesara trecerea de la un sistem bazat pe solidaritate si redistribuirea veniturilor la un nou sistem bazat pe economisire si investitii proprii.
Banca Mondiala sustine si promoveaza reformarea sistemelor de pensii in tarile cu care colaboreaza. Sistemul promovat de Banca Mondiala, cel care este implementat si in Romania, se bazeaza pe trei piloni.

Pilonul I Pilonul II Pilonul III
Este pensia oferita de sistemul public Reprezinta pensiile administrate privat - pensiile private obligatorii Reprezinta pensiile private facultative, constituite din contributiile suplimentare ale angajatilor si angajatorilor
Este pensia de stat Pilonii II si III presupun administrare privata a banilor pentru pensie. Foarte multe tari au adoptat acest sistem: Polonia, Cehia, Slovacia, Chile, Bulgaria, Coreea de Sud, Tailanda, Noua Zeelanda, Turcia, etc.

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre sistemele de pensii click aici.

Daca esti interesat sa iti muti contractul tau de pensii administrate privat la Aegon, poti consulta sectiunea noastra dedicata procedurii de transfer la Fondul VITAL.