Path:

Intrebari si raspunsuri

Afla mai multe despre fondurile de pensii facultative

Cum pot deveni membru al unui fond de pensii facultative?

Persoana eligibila poate adera la un fond de pensii facultative prin semnarea unui act de aderare.
Prin semnarea Actului Individual de Aderare persoana eligibila isi exprima acordul de a deveni Participant la Fond, de a fi parte la contractul de societate, la contractul de administrare si la Prospectul schemei de pensii facultative.
Actul Individual de Aderare va fi semnat direct de catre Participant, reprezentarea in vederea semnarii Actului Individual de Aderare este strict interzisa. La momentul semnarii Actului Individual de Aderare, agentul de marketing are obligatia sa prezinte prospectul in vigoare la data semnarii si sa inmaneze gratuit un exemplar al prospectului simplificat sau, la cerere un exemplar al prospectului detaliat, persoanei care adera, in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Aderarea la Fond reprezinta o optiune individuala, oferirea oricarui tip de beneficii colaterale unei persoane cu scopul de a o convinge sa adere sau sa ramana Participant fiind interzisa.
Administratorul Fondului nu poate refuza semnarea Actului Individual de Aderare niciunei persoane care are dreptul de a participa la fondul de pensii facultative.
Toti Participantii la Fond au aceleasi drepturi si obligatii si li se aplica un tratament nediscriminatoriu.
Calitatea de Participant la Fond inceteaza la aparitia oricaruia dintre urmatoarele cazuri:
I. la data deschiderii dreptului la pensia facultativa, in conditiile legislatiei aplicabile;
II. prin efectuarea platii unice a contravalorii activului personal net al Participantului la Fond, in conditiile legislatiei aplicabile.


Care este contributia la un fond facultativ?

Contributia Participantului la Fond este stabilita la un nivel minim lunar si nu va depasi nivelul de 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, declarat de Participant.
Plata contributiilor, efectuata de catre Angajator sau Participant sau in numele Participantului la Fond, poate fi efectuata prin virament bancar sau la casieriile depozitarului Fondului.
Valoarea contributiei proprii Participantului, se vireaza in contul specificat in Actul Individual de Aderare.
Valoarea contributiei Angajatorului va fi platita lunar de catre acesta, in contul specificat in Actul Individual de Aderare pana la data prevazuta in Actul Individual de Aderare.


Care sunt avantajele unui fond de pensii facultative?

• Tu esti proprietarul sumelor acumulate de catre fond;
• Ai posibilitatea, in orice moment, sa suspenzi, sa incetezi plata contributiei sau sa modifici nivelul acesteia, cu respectarea nivelului minim prevazut în actul individual de aderare si a nivelului maxim de 15% din veniturile salariale brute lunare;
• Banii se mostenesc, in caz de deces inainte de pensionare;
• Conform legislatiei, fondul nu poate da faliment;
• Sumele acumulate in contul individual pot fi accesate/utilizate de detinatorul lor la varsta pensionarii sau in caz de invaliditate, sub forma de pensie;
• Tranzactiile din contul individual sunt total transparente: le poti vedea online in mod securizat. Pentru aceasta, trebuie sa iti accesezi oricand contul individual online.

Doresti mai multe detalii?

Consulta prospectul schemei de pensii sau adreseaza o intrebare aici.