Path:

Intrebari frecvente

Care este diferenta dintre pensia privata obligatorie si pensia administrata privat?

Nu este nici o diferenta. Pensia privata obligatorie este termenul comun utilizat. Pensia administrata privat este termenul legal utilizat in legislatie.

Care sunt avatanjele mele ca participant al Fondului de Pensii Administrat Privat VITAL?

In primul rand, vei beneficia de o pensie suplimentara, pe langa pensia din sistemul public. Practic, sumele cu care contribui la Fondul VITAL iti vor reveni de drept sub forma de pensie privata. Asta inseamna mai multa stabilitate si siguranta la pensionare.

In al doilea rand, investitiile fondului sunt scutite de impozit pe intrega perioada in care tu virezi contributiile pentru pensia ta privata. Deci este si un mod avantajos de economisire.

Un avantaj deosebit de important il reprezinta posibilitatea ca suma acumulata in contul tau de pensie privata sa ramana mostenire familiei, in caz de deces. Spre deosebire de sistemul public unde nu exista aceasta posbilitate, iar contributia este pierduta.

Si poate cel mai important aspect, pensia privata obligatorie nu presupune niciun cost suplimentar. Toate contributiile sunt retinute din contributia de asigurari sociale pe care o datorezi in mod legal ca angajat. Contributiile sunt declarate si virate de catre angajator catre bugetul de stat, de unde Casa Nationala de Pensii Publice le redirectioneaza catre contul tau individual deschis la Fondul VITAL.

Ce confera siguranta sistemului de pensii administrate privat?

In primul rand, conform prevedereilor legale in vigoare, fondurile de pensii administrate privat nu pot fi declarate in stare de  faliment.

In plus, suma totala cuvenita pentru pensia ta privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor tale platite, diminuata cu penalitatile de transfer (daca este cazul) si cu comisionale legale de administrare.

De asemenea, exista obligatii de raportare si transparenta, astfel ca situatiile financiare ale fondurilor sunt auditate periodic. Existenta Fondului de Garantare a pensiilor private ofera o plasa de siguranta pentru sistemul privat de pensii, la care se adauga impunerea unei rate minime a rentabilitatii de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara - Sectorul Pensiilor Private.

In prezent, sistemul de pensii private se afla permanent sub controlul si supravegherea desfasurate de Autoritatea de Supraveghere Financiara - Sectorul Pensiilor Private.

Ce este activul personal?

Activul personal este suma acumulata in contul tau invidiual, la zi, care se calculeaza ca numar de unitati de fond detinute multiplicate cu valoarea la zi a unitatii de fond.

Ce reprezinta valoarea unitatii de fond sau VUAN?

VUAN este raportul dintre valoarea activului net al fondului VITAL si numarul total de unitati ale fondului la data calculului.

Ce se intampla daca am mai multe contracte de munca?

In cazul in care esti incadrat cu contract de munca in mai multe locuri, contributia de asigurari sociale se retine si se vireaza aferent fiecarui loc de munca. Astfel ca, in contul individual se vor incasa cumulat contributiile aferente fiecarui contract de munca, respectiv salariu.

Ce se intampla daca o perioada nu am mai cotizat la sistemul public de pensii?

Nu pierzi nimic din ce ai acumulat si ramai in continuare participant cu drepturi depline la Fondul VITAL. Contul tau va fi administrat in continuare pana la reluarea platilor (reangajare si declararea contributiei de asigurari sociale de catre angajatorul tau) sau pana la pensionarea ta din sistemul public de pensii.

Ce se intampla in situatia decesului unui participant?

Spre deosebire de sistemul public de pensii, mostenitorii legali ai participantului la sistemul privat de pensii au dreptul de a intra in posesia sumei acumulate in contul individual al participantului, facand dovada cu certificatul de deces al participantului si certificatul de mostenitor/legatar.

Ce se intampla in situatia in care intru in invaliditate?

Daca se intampla sa intri in invaliditate de gradul I sau II, vei avea dreptul de a revendica sumele acumulate in contul individual, chiar daca nu ai atins varsta legala de pensionare. Desigur, inainte trebuie sa dovedesti invaliditatea cu decizia medicala ce poarta mentiunea “nerevizuibil” si decizia de pensionare.

 

Cine vireaza contributiile la fondurile de pensii?

Institutia de evidenta (Casa Natioanal de Pensii Publice) vireaza, din conturile de buget a asigurarilor sociale de stat, suma reprezentand contributiile la Fondul VITAL, pentru fiecare participant in parte.